Allt fler intresserar sig för matlagning på hobbynivå, och svenskarna köper köksutrustning som aldrig förr. Det bliver allt vanligare med extravaganta köksapparater som slow cookers, vinkylar, kylskåp med olika temperaturzoner och helautomatiska kaffemaskiner. Allt för att man skall kunna tillbereda mat och dryck optimalt. Man vill gärna vara mästerkock, och masterchef och liknande tv program är en stor publikfavorit. Men om man vill ha rätt utrustning i köket, för att kunna leva ut kockdrömmarna och göra matlagningen roligare, så startar det med knivar.
Slöa knivar dödar matlagningsglädjen
Fels slags knivar, eller ännu värre, slöa och oskarpa knivar, kan ödelägga matglädjen för även den bästa amatörkocken. Dessutom går all tillberedning av mat snabbare med hjälp av rätt köksknivar. Hur ofta man behöver slipa sina knivar är bland annat en av detaljer som avgör kvaliteten på köksknivar. Det skall gärna vara enkelt att slipa knivarna och hålla dem skarpa. Alla knivar behöver slipas med jämna mellanrum för att hålla sin prestanda.
Komfort, material och design
Materialet i knivblad och handtag spelar stor roll för hur den känns i handen. Knivarna skal kännas lätta att hantera, men samtidigt skall större knivar ha tyngt och kraft till att skära igenom. Därför har design och material stor betydning för knivarnas kvalitet. Vilken typ av handtag som passar bäst i handen, kan vara väldigt individuellt, därför kan man aldrig säga ätt en kniv är den allra bästa. Det kan den vara för några användare, men inte för alla. Knivar tillverkade av pressad keramik behöver inte slippas lika ofta som knivar i olika slags rostfritt stål. Men stålet är däremot enklare att slippa till perfektion. Igen kan det vara individuellt vilket man föredrar.
Typer av knivar
Precis som det är A och O att knivarna är skarpa, så är det viktigt att man har rätt slags kniv till respektive uppgift i köket. En allsidig kockkniv, en filékniv en, brödkniv, samt några mindre knivar till frukt och annat smått är en bra grund. För entusiasten finns det en mängd olika specialknivar till ändamål. Det kan till exempel vara knivar till vissa slags grönsaker, ostknivar eller en kniv specialdesignat till lax. Man bör prova sig fram till det behov som passar till ens matlagningsvanor när man väljer knivar. Men med så mycket annat, hänger pris och kvalitet oftast ihop. Den kniv som används oftast är nog kockkniven, och där bör man starta om man skall köpa en lite dyrare kniv.